Uw fietsvakantie, e-bike en accu

Goed voorbereid op fietsvakantie uw e-bike: wat te doen met een slechte accu?

Wanneer u op fietsvakantie gaat met uw e-bike is het belangrijk dat de fiets, met name de accu, in goede conditie is. Over het algemeen legt u op vakantie dagelijks lange afstanden af en dan is het wel prettig als de actieradius groot genoeg is. Veel fietsers merken echter na 4-6 jaar dat de prestaties van hun fietsaccu sterk achteruit gaan. Dit is niet vreemd gezien het aantal laadcycli dat de batterij in die periode doorlopen heeft. Als gevolg van slijtage loopt de batterijcapaciteit en daarmee ook uw actieradius steeds verder terug.

Als u voor uw vakantie al merkt dat de batterij nog slechts een fractie van het oorspronkelijke aantal kilometers ondersteuning geeft, weet u dat het tijd is om actie te ondernemen. U heeft een aantal mogelijkheden:

1. Nieuwe accu kopen

Zeker wanneer de fietsaccu nog slechts 10-20 km ondersteuning geeft kunt u ervoor kiezen om een nieuwe accu aan te schaffen. Het voordeel is dat u bij wijze van spreken een dag voor de vakantie nog een nieuwe accu koopt en direct weer vele kilometers kunt afleggen. Verder geven de meeste fabrikanten weer opnieuw twee jaar garantie als u een nieuwe accu bestelt. Het nadeel van een nieuwe accu is dat u vaak een relatief hoge prijs betaalt, zeker wanneer u kiest voor een accu met meer vermogen. Daarbij worden veel accu’s van oudere fietsmodellen inmiddels niet meer geproduceerd.

2. Reserve accu kopen

Wanneer uw fietsaccu minder goed presteert maar wel nog een acceptabele actieradius (30-40 km) heeft, kunt u er ook voor kiezen om de accu te blijven gebruiken en een reserve accu aan te schaffen. Ondanks dat u per accu wellicht geen grote afstand meer kunt afleggen, is het mogelijk om beide accu’s af te wisselen, waardoor u toch een behoorlijke actieradius heeft. Deze optie heeft dezelfde voordelen en nadelen als de eerste optie, met het verschil dat u kunt kiezen voor een goedkopere accu met minder vermogen.

3. Accu laten reviseren

Ten slotte heeft u de mogelijkheid om de versleten accu te laten reviseren. Bij fietsaccu revisie worden de oude energiecellen uit de behuizing van de accu gehaald om vervolgens een nieuwe battery pack terug te plaatsen. Revisie heeft als belangrijk voordeel dat deze optie over het algemeen goedkoper is dan optie 1 en 2. Voor een kleine meerprijs kunt u bovendien voor meer vermogen kiezen. Het nadeel van reviseren is dat u de accu vaak minstens 1 tot 2 weken kwijt bent, waardoor u de fietsaccu ruim voor uw vakantie moet inleveren.

Beslis voor uzelf welke optie het beste bij uw situatie past en houd daarbij rekening met verschillende factoren zoals de leeftijd van de fiets, de actuele actieradius en het aantal kilometers dat u per dag aflegt. Als u de batterij meestal niet binnen één rit leegrijdt, is het bijvoorbeeld zonde om een extra grote accu aan te schaffen. Als u voor reviseren kiest is het ook belangrijk om alleen zaken te doen met een gespecialiseerd revisiebedrijf, waarbij u recht heeft op garantie.